miércoles, 19 de octubre de 2011

VIDRE I ESLÒGANS

VIDRE I ESLÒGANS
DE CRISTALMAJA BAJEVIC
“CONTINUARÁ”
El “Parque del retiro” i mes exactament en el “Palacio de cristal” ha estat el lloc escollit pel museu Reina Sofia per a oferir-li a Maja Bajevic exposar allà la seva creació artística que rep com a títol “Continuarà”.
L’artista Maja Bajevic va néixer l’any 1967 a Sarajevo, al llarga de la seva carrera ha realitzat 111 exposicions col•lectives i 10 exposicions individuals. “Continuará” es un dels treballs individuals que ha realitzat, on basa el seu treball en fer una revisió poètica dels esdeveniments socials i polítics dels últims 100 anys.
L’exposició principalment esta composada per un pedestal de formigó envoltat per una bastida, aquí s’hi veuen unes pantalles on es reprodueix el film realitzat per l’artista i que rep el nom de “Wende”. Tot això queda reforçat per unes fitxes que recullen tots el eslògans en els que l’artista centra la seva creació. Com a gran experta en crear performace interessants, en aquesta ocasió l’artista utilitza varies maquines de vapor que s’encenen a la nit i amb el vapor que desprenen deixen veure els eslògans que s’amaguen en els vidres. També, durant la primera i la ultima setmana és podien veure com alguns cantants professionals ( i altres no) com cantaven aquets eslògans a capella.
La artista ha utilitzat eslògans que narren fets polítics i històrics importants. Analitza els moments de violència i de poder per els que ha passat la humanitat. Amb la projecció de Wende, mot que en alemany vol dir gir, mostra a partir de un multitudinari grup de gent realitzant diferents símbols significatius d’aquests moments claus, potser també amb la intenció de que el públic reflexioni sobre el girs o canvis que hem viscut fins arribar al que som a dia d’avui. També el film de Wende rep aquest nom fent referencia a la caiguda del mur de Berlín, ja que aquest mot s’usa normalment per fer al•lusió als fets que van tenir lloc en aquell moment.
L’escultura feta de formigó ubicada al vell mig del palau, pren la idea del que anomenem “contra monument”, ja que fa referència al pedestal que aguanta l’escultura, i que en aquest cas no aguanta res, perquè es vuit.
“Continuará” resulta una creació post contemporània, convida a la reflexió i deixa entreveure el significat a partir d’elements com els vídeos i el fitxer que conforma la exposició. Podríem dir que es tracta d’una pregunta oberta al públic, on ell mateix pot extreure les seves pròpies conclusions.
Cal a dir que l’espai on s’ha ubicat li dona un clímax diferent i interesant, al que tindria si s’hagues esposat en una sala normal d’exposicions. Els grans finestrals permeten que l’obra estigui il•luminada durant tot el dia i que per la nit la foscor de la nit li atorgui un cert misteri i llunyania .Potser a algú li pot sobtar el xoc que existeix entre el contenidor de l’obra i aquesta mateixa, però a terme personal trobo que li dona quelcom
L’exposició un cop entesa resulta interesant, tot i que el fet que sigui accessible a tot el públic fa que el monument i en general la l’exposició perdi essència. El dia que vaig anar l’escultura va convertir-se en un parc d’atraccions per als mes petits i usaven contínuament bastida i el tobogan per jugar. Un altre punt negatiu que n’extrauria es el fet que la performance nomes es realitzes la primera i ultima setmana de la durada de la exposició.
Personalment no es una de les exposicions que mes m’ha agradat, potser els aspectes negatius que he mencionat anteriorment fan que la exposició perdi interès i que el missatge, que vol transmetre l’artista no acabi d’arribar del tot bé.

Laura Panadès Rojano

No hay comentarios:

Publicar un comentario